Spolupráca na záverečných prácach https://zp.kemt.fei.tuke.sk
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.
 
 
 
 
 
 

189 KiB

1text
2Rýchlosť svetla v inom prostredí (teda nie vo vákuu) je menšia ako c (čo definuje index lomu prostredia).
3Mačka domáca (Felis silvestris f. catus) je už niekoľko storočí domácim zvieraťom.
4Ešte prednedávnom bola mačka neodmysliteľnou súčasťou každého vidieckeho domu.
5S rozvojom civilizácie je ale tohto vidieckeho prostredia čoraz menej a mačka stráca svoje postavenie úžitkového domáceho zvieraťa.
6V mestách sa pre svoju reprodukčnú schopnosť a pre potencionálne nebezpečenstvo prenosu toxoplazmózy a rozličných parazitov stáva nevítaným problémom.
7Na druhej strane je vďaka relatívne nenáročnej starostlivosti a schopnosti dodať príbytku teplo domova čoraz obľúbenejším domácim zvieraťom.
8Mačkovité šelmy patria medzi cicavce.
9Mestská zástavba zasahuje ďaleko za úzko vytýčené hranice mesta.
10Jej dráha sa nachádza vo vnútri dráhy Zeme, to znamená, že nikdy sa na oblohe nevzdiali ďaleko od Slnka. Maximálna uhlová výchylka Venuše od Slnka môže byť až 48°. So Slnkom a Mesiacom patrí medzi jediné tri nebeské telesá, ktorých svetlo vrhá na Zem tiene viditeľné voľným okom. Je pomenovaná po rímskej bohyni Venuši. Je to terestriálna planéta, čo do veľkosti a skladby veľmi podobná Zemi; niekedy ju preto nazývame „sesterskou planétou“ Zeme. Aj keď orbity všetkých ostatných planét sú elipsovité, orbita Venuše je jediná takmer kružnica, so stredom Slnka iba o 0,7% mimo skutočný stred Venušinej obežnej dráhy.
11Sopka alebo vulkán je geomorfologický útvar vytvorený magmou vystupujúcou na zemský povrch.
12Na našej planéte sa sopky vyskytujú pozdĺž hraníc litosférických dosiek a v takzvaných horúcich škvrnách.
13Je považovaný za jedného z najvýznamnejších štátnikov 20. storočia.
14Zaberá väčšiu časť Južnej Ázie a jej pobrežná čiara má viac ako 7 000 kilometrov.
15S počtom obyvateľov vyše jednej miliardy je druhou najľudnatejšou krajinou na svete a rozlohou jej prislúcha siedme miesto.
16Je domovom niekoľkých starovekých civilizácií a centrom dôležitých historických obchodných ciest.
17India je známa svojimi bohatými náboženskými tradíciami.
18Sauropoda je skupina veľkých bylinožravých dinosaurov.
19Vyskytovali sa od konca triasu do úplného konca druhohôr po celom svete.
20Sauropody vznikli koncom triasu.
21Už v tomto čase predstavovali sauropody veľké a mohutné živočíchy (7-10 m dlhé s váhou niekoľkých ton).
22Ľuľok zemiakový (Solanum tuberosum), v bežnej reči len zemiak, je viacročná hľuznatá plodina z čeľade ľuľkovitých. Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny; väčší význam pre ľudskú výživu majú len pšenica, ryža a kukurica. Za svoju obľubu vďačia nenáročnosti na prírodné podmienky a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Ich široké uplatnenie v európskom poľnohospodárstve na začiatku 19. storočia ochránilo Európu od cyklických hladomorov a „epidémií“ skorbutu. Český botanik a buditeľ Jan Svatopluk Presl ich vo svojom Rostlinopise považuje za „najväčší úžitok, ktorý ľudstvo z objavenia Ameriky malo“ a určite nebol ďaleko od pravdy, aspoň vo svojej dobe.
23Planetárna hmlovina je astronomický objekt skladajúci sa z približne guľovej žiariacej zmesi plynov tvorenej niektorými typmi hviezd na konci ich života.
24Tento pojem nemá žiadnu súvislosť s planétami: názov pochádza z v minulosti predpokladanej podobnosti so vzhľadom obrích planét.
25V iných galaxiách sú planetárne hmloviny jedinými pozorovateľnými objektami poskytujúcimi informácie o chemickom zložení.
26Medzinárodné stredisko liečby reumatických chorôb.
27Preteká ním rieka Váh.
28V okolí sa nachádzajú významné archeologické lokality.
29Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1113.
30Výrazný rozvoj v 19. storočí súvisí s rozvojom kúpeľnej starostlivosti.
31V druhej polovici 20. storočia vďaka budovaniu priemyslu zdvojnásobilo počet obyvateľov na súčasných 29 957.
32Teória platňovej tektoniky (alebo nesprávne doskovej tektoniky alebo globálnej tektoniky) sa rozvinula pre potreby objasnenia geologického fenoménu pohybu kontinentov a v súčasnosti je uznávaná väčšinou odborníkov pracujúcich v tejto oblasti.
33Bitka o Stalingrad (21. august 1942 - 2. február 1943) bola jednou z najvýznamnejších ozbrojených zrážok na východnom fronte počas druhej svetovej vojny.
34Štýlovo patrí jeho dielo do obdobia prelomu renesancie a baroka.
35Monteverdi svojimi hudobnými inováciami významne prispel k zrodu barokového štýlu.
36Jasoň patrí k najväčším denným motýľom Európy.
37Na predných krídlach má okrem tohto lemu ešte 10 čiernych škvŕn.
38Povrch tela je hlavne u samčekov pokrytý oranžovo – hnedými chĺpkami.
39Má tri páry plnohodnotných nôh.
40Hrá sa s jednou sadou francúzskych kariet bez žolíkov.
41Má postavenie športovej hry.
42Táto obmena bridžu pretrvala takmer v nezmenenej podobe až do dnešných čias.
43Medzinárodný olympijský výbor zaradil bridž medzi uznané športy.
44Na severe tvorí prirodzenú hranicu Baltské more.
45Slovo Polanie sa dá preložiť ako obývajúci otvorené polia.
46Za prvý priekopnícky článok o zobrazovaní magnetickou rezonanciou sa považuje „Image formation by Induced Local Interaction; Examples Employing Magnetic Resonance“ v marcovom čísle časopisu Nature z 16. marca 1973 ktorého autorom bol Paul Lauterbur ...
47Vancouver je pobrežné mesto nachádzajúce sa na juhozápade kanadskej provincie Britská Kolumbia.
48Vancouver je najväčšie metropolitné centrum v západnej Kanade a tretie najväčšie v celej Kanade.
49Je to jedno z miest tvoriacich Regionálny okres Metro Vancouver - Regional District Metro Vancouver a jedno z miest väčšej geografickej oblasti známej ako Lower Mainland.
50Nachádza sa tu prístav svetového významu.
51Mesiac je vesmírne teleso obiehajúce okolo Zeme a je jej jediným prirodzeným satelitom. Nemá iné formálne meno ako "Mesiac", aj keď sa občas nazýva Luna (latinský výraz pre "mesiac"). Jeho symbolom je kosák (Unicode: ☾). Okrem slova lunárny sa k odkazu na Mesiac používa aj kmeň selen- (podľa gréckej bohyne Mesiaca Seléné) (selenocentrický, Seleniti, atď.).
52Priemerná vzdialenosť medzi Mesiacom na Zemou je 384 403 km.
53Priemer Mesiaca je 3 476 kilometrov.
54V roku 1969 pristáli Neil Armstrong a Buzz Aldrin ako prví ľudia na Mesiaci.
55Založil vedeckú slavistiku.
56Svoje diela písal prevažne po nemecky alebo po česky.
57Metallica je americká heavymetalová skupina založená roku 1981 v Los Angeles.
58Skupina získala sedem cien Grammy a ako jedinej kapele v histórii sa jej podarilo bodovať v albumovom rebríčku Billboard 200 na prvom mieste s piatimi po sebe nasledujúcimi albumami.
59Percento je stotina z celku.
60Je to spôsob ako vyjadriť časť celku (čiže zlomok) pomocou celého čísla.
61Znak „%“ je štylizovaný symbol dvoch núl, v pôvodnej podobe (asi roku 1425) bol využitý podobný symbol (iba s vodorovnou čiarkou namiesto šikmej) pre skrátenie zápisu P cento; písmeno P neskôr vypadlo a používal sa samostatný symbol s vodorovnou čiarkou (asi roku 1650).
62Zemetrasenie je vonkajší prejav náhleho uvoľnenia nahromadenej mechanickej energie v litosfére (v kôre a vo vrchnom plášti).
63Zemetrasenia sa zaznamenávajú seizmometrami umiestnenými v tzv. seizmologických staniciach.
64Ide o najhoršiu jadrovú haváriu v histórii jadrovej energetiky.
65Približne 60 % rádioaktívneho spadu skončilo v Bielorusku.
66Usain Bolt (ju'seːn; * 21. august 1986, Trelawny Parish) prezývaný aj Lightning Bolt (doslova Svetelný blesk) je jamajský atlét (šprintér). Venuje sa behu na 100, 200 a príležitostne aj 400 metrov. Je trojnásobný olympijský medailista. Všetky tieto medaily získal na letných olympijských hrách 2008 v Pekingu. Meria 196 cm a váži 86 kg, svojím rýchlym behom však vyvrátil tvrdenia, že šprintér nemôže byť vysoký.
67Podľa svojho vyjadrenia v detstve nemyslel na nič iné než na šport.
68Navštevoval školy Waldensia Primary a All-age School.
69V dvanástich rokoch sa stal najrýchlejším bežcom školy v behu na 100 m. Usain však tomu nepripisoval veľkú vážnosť.
70Po ukončení štúdia na predchádzajúcich školách začal študovať na William Knibb Memorial High School.
71Slnečná sústava je planetárna sústava hviezdy Slnko, do ktorej patrí aj Zem. Skladá sa zo Slnka a všetkých telies, ktoré obiehajú okolo neho; (planét, trpasličích planét, planétok, komét, mesiacov, meteoroidov, medziplanetárneho plynu a prachu), rovnako ako aj prostredia, v ktorom sa tento pohyb uskutočňuje. Zem je treťou planétou slnečnej sústavy. Slnečná sústava je súčasťou oveľa väčšieho komplexu pozostávajúceho z množstva hviezd a medzihviezdnej hmoty – Galaxie.
72Barok je označenie historického obdobia a umeleckého slohu, ktorý mu dominoval. Tento sloh má pôvod okolo roku 1600 v Ríme a v Európe prevládal v 17. a vo veľkej časti 18. storočia. Jeho prvé náznaky a diela vytvorené v tomto slohu možno nájsť i pred rokom 1600, rovnako ako jeho vplyv ojedinele pretrvával i na začiatku 19. storočia, pričom sa miešal najmä s obdobím rokoka, ktoré bolo jeho vyvrcholením a má len málo odlišných znakov. Barok možno považovať za medzistupeň medzi renesanciou a moderným vekom; mohol by sa javiť ako ďalšia fáza vývinu umenia. Najreprezentatívnejším teoretickým traktátom boli Životy súčasných maliarov, sochárov a architektov (Vite de' pittori, scultori e architetti moderni; vydané v roku 1672 v Ríme) od Giana Pietra Belloriho.
73Špeciálna teória relativity je fyzikálna teória publikovaná v roku 1905 Albertom Einsteinom.
74Nahradzuje Newtonove predstavy o priestore a čase a zahrňuje teóriu elektromagnetického poľa reprezentovanú Maxwellovými rovnicami.
75Úhor európsky alebo úhor riečny (staršie úhor obyčajný, ešte staršie úhor sťahovavý; lat. Anguilla anguilla) je druh rýb z čeľade úhorovité (Anguillidae). Jeho typickým znakom je pretiahnuté, valcovité telo pripomínajúce skôr hada než rybu. Na rozdiel od väčšiny ostatných sladkovodných rýb nemá brušnú plutvu a chrbtová, chvostová a análna plutva splývajú do jedného celistvého lemu. V sladkých vodách je jeho sfarbenie tmavé a koža sa javí bez šupín, v období nástupu trenia sa však jeho farba mení na kovovo striebornú.
76Spôsob rozmnožovania úhorov bol pre ľudstvo po storočia záhadou.
77Dodnes však nie je biológia úhora známa v potrebnej úplnosti.
78Space Shuttle je americký pilotovaný kozmický raketoplán používaný na lety do vesmíru vládnou organizáciou NASA.
79V súčasnosti pôsobí v NHL v klube Chicago Blackhawks na pozícii pravého krídla.
80Je považovaný za jedného z najlepších útočníkov NHL a taktiež za jedného z najrýchlejších korčuliarov tejto súťaže.
81Marián Hossa sa narodil 12. januára 1979 v Starej Ľubovni.
82Ukončil Stredné odborné učiliste železničné v Trenčíne.
83Košice sú metropolou východného Slovenska a s približne 234 000 obyvateľmi druhým najväčším mestom v štáte.
84Košice sú centrom celého Východného Slovenska a sídlom Košického kraja a regionálnej samosprávy - Košického samosprávneho kraja.
85Sú označované za kultúrne centrum rómskej menšiny na Slovensku.
86Voľný chlór je prudký jed.
87Je autorom freskovej výzdoby Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne a slávnej mramorovej sochy Dávida.
88Narodil sa v Caprese ako druhý z piatich synov Florenťana Lodovica di Leonardo Buonarroti-Simoni (v tej dobe bol Lodovico starosta obcí Chiusi a Caprese) a Francesci di Neri di Miniato del Sera.
89V tom istom roku sa rodina presťahovala späť do Florencie.
90Je známa i z prehistorického obdobia.
91Astronomický symbol pre Saturn je ♄.
92Teplota v hornej oblačnej vrstve dosahuje -140 °C.
93Saturn je známy najmohutnejšou sústavou prstencov zo všetkých planét slnečnej sústavy.
94Existenciu čiernych dier predpokladá Einsteinova teória relativity.
95Kukurica siata (Zea mays ssp. mays) je kultúrna plodina pôvodne domestikovaná Indiánmi na území dnešného Mexika.
96Je to rastlina z čeľade lipnicovitých.
97Názov „kukurica“ je novotvarom vytvoreným českým botanikom Janom Svatoplukom Preslom.
98Kukurica je stará rastlina.
99Spôsob jej domestikácie je jednou zo záhad genetiky.
100Na rozdiel od ostatných kultúrnych plodín nie sú známe žiadne medzistupne medzi divokým predchodcom kukurice a kultúrnou plodinou.
101Je určené na pozorovanie objektov v infračervenej oblasti spektra.
102Spolu s najbližším priateľom C. S. Lewisom sa schádzal v literárnom diskusnom klube Inklings (doslova „Atramentovci“).
103Pre neutíchajúcu popularitu a vplyv jeho diel je Tolkien považovaný za otca modernej high fantasy.
104Najznámejší je ale ako tvorca Jamesa Bonda.
105Jeho starý otec bol puritánsky Škót a známy bankár.
106Bola už druhou haváriou amerického raketoplánu.
107Stroj sa rozpadol pri vstupe do atmosféry a zahynulo všetkých sedem členov posádky.
108Spolu s haváriou Challengeru sa zaraďuje medzi najtragickejšie udalosti pilotovanej kozmonautiky.
109Po jej trase vedú dve európske cesty: E65 na úseku Záhreb-Bosiljevo a Žuta Lokva-Ravča a E71 na úseku Záhreb-Dugopolje (Split).
110Špeciálna teória relativity je fyzikálna teória publikovaná v roku 1905 Albertom Einsteinom.
111Nahradzuje Newtonove predstavy o priestore a čase a zahŕňa teóriu elektromagnetického poľa reprezentovanú Maxwellovými rovnicami.
112Typickým znakom iguanodonov boli veľké tŕne na palcoch predných končatín.
113Prvého iguanodona objavil v roku 1822 a popísal o tri roky neskôr anglický geológ Gideon Mantell.
114Po rode Megalosaurus to bol druhý formálne pomenovaný dinosaurus.
115Leibniz prišiel s pokusom odlišným spôsobom ako Spinoza prekonať descartovský dualizmus.
116Cieľom letu boli predovšetkým vedecké biologické experimenty v mikrogravitácii.
117Patrí medzi plynné obry a spolu s Neptúnom aj medzi tzv. ľadové obry.
118Symboly planéty Urán sú znak ♅ (používaný v astrológii) alebo (používaný v astronómii).
119Chemickým zložením sa Urán podobá Neptúnu.
120Obe planéty majú rozdielne celkové zastúpenie prvkov oproti Jupiteru či Saturnu.
121Urán však má podobné zloženie atmosféry ako Jupiter či Saturn.
122Je hlavným chrámom Košickej rímskokatolíckej arcidiecézy a farským kostolom Farnosti svätej Alžbety v Košiciach.
123Košická gotická katedrála sa začala stavať na konci 14. storočia a ukončenie výstavby sa datuje do roku 1508.
124Komplex Dómu a priľahlých stavieb Kaplnky svätého Michala a Urbanovej veže bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970.
125Košice sa vyvinuli z trhovej osady slovanského pôvodu v kotli rieky Hornád (na náplavovom kúželi sútoku rieky Hornád a Čermeľského potoka) na styku Slovenského rudohoria a výbežku Panónskej panvy – ktorému neskôr mesto samo dalo meno – Košickej kotliny.
126V roku 1290 dostali Košice mestské práva a ako sídlo Kráľovskej komory sa stali najdôležitejším mestom Horného Uhorska.
127V čase ohrozenia meštianskych slobôd a diaľkového obchodu šľachtickým rodom Omodejovcov v rokoch 1311 – 1312 Košičania vystúpili na svoju obranu a pomohli kráľovi Karolovi Róbertovi oligarchov zlikvidovať.
128Košice sa stali oporou kráľovskej moci a boli im udelené mnohé hospodárske a právne výhody.
129Vrcholom kráľovskej priazne bolo Veľké privilégium Ľudovíta Veľkého pre mesto Košice z roku 1347 a udelenie erbu Košíc z roku 1369 – prvého erbu pre právnickú osobu v Európe vôbec.
130Bratislavský hrad je súbor stavieb v historickom areáli zaberajúcom vrchol návršia na juhozápadnom ostrohu malokarpatského chrbta na ľavom brehu Dunaja v Bratislave.
131Hradu dominuje monumentálna stavba bývalého kráľovského paláca tvoriaca neodmysliteľnú panorámu hlavného mesta Slovenska.
132Hradný areál zaberá temeno nevysokého vŕšku (maximálna výška 213 m n. m.) týčiaceho sa na ľavobrežnom výbežku nad Dunajom.
133Do hradu možno v súčasnosti vstúpiť tromi bránami.
134Najznámejšou a v smere od Starého Mesta najfrekventovanejšou je východná Žigmundova brána.
135Prístup k nej vedie uličkami z podhradia (Beblavého ulicou príp. ulicou Zámocké schody).
136Väčšia časť mestských kultúrnych pamiatok bola zničených počas druhej svetovej vojny.
137Oblasť mesta bola obývaná už v mladšej kamennej dobe.
138Na jeho území sa vyskytli archeologické nálezy keramiky želiezovského typu.
139Obyvatelia z tohto osídlenia sa zaoberali poľnohospodárstvom a chovom domácich zvierat.
140Na severe tvoria prirodzenú hranicu Severné more a Baltské more.
141Politický systém je federálny a organizovaný ako parlamentná demokracia: Podľa definície v ústave (v Nemecku označovanej ako Základný zákon) je Nemecko demokratický a sociálny spolkový štát.
142Z okupačných zón vznikli dva nemecké štáty: Nemecká spolková republika a Nemecká demokratická republika.
143K opätovnému zjednoteniu Nemecka došlo až v roku 1990.
144Nemecko je zakladajúcim členom Európskej únie.
145Prvé verše začal písať počas štúdií na bratislavskom lýceu.
146Svojou tvorbou sa radí medzi básnikov z obdobia romantizmu.
147Tiež sa stal symbolom príkladnej odvahy proti veľkej presile.
148Filmy The 300 Spartans (1962) a 300 (2006) boli vytvorené viac či menej na základe skutočných udalostí.
149Katedrála svätého Martina je pôvodne gotická sakrálna stavba v historickej zóne Bratislavy.
150Je najvýznamnejším a najväčším kostolom v Bratislave (tretím najväčším na Slovensku) a od roku 2008 diecéznym chrámom bratislavskej arcidiecézy (do tohto roku bol konkatedrálou bratislavsko-trnavskej arcidiecézy).
151Je jednou z najvýraznejších bratislavských dominánt a po hrade druhým najvyhľadávanejším turistickým objektom hlavného mesta Slovenska.
152Stavba je orientovaná v smere západ-východ.
153Na západnej strane je stavba ukončená vstavanou hranolovitou vežou.
154Halová stavba i sakristia sú zastrešené sedlovou strechou pokrytou hlinenou škridlou.
155Stavba prešla počas svojej existencie zložitým stavebným vývojom.
156Malá Fatra je jadrové pohorie na severe Slovenska v Žilinskom kraji.
157Významnú časť pohoria v krivánskej časti Malej Fatry zaberá Národný park Malá Fatra.
158Malá Fatra patrí do Fatransko-tatranskej oblasti Západných Karpát.
159Pôdorys pohoria Malá Fatra predstavuje nepravidelnú elipsu (poetickejšie „krídla motýľa“) s celkovou vzdušnou dĺžkou 52 km a najväčšou šírkou 16 km.
160V mieste nazývanom Strečniansky priesmyk je pohorie rozdelené riekou Váh na dva geomorfologické podcelky.
161Lúčanská Fatra je na východe ohraničená riekou Turiec a na západe riekou Rajčianka.
162V rokoch 1837 – 1840 bol aktívnym členom tajného spolku Vzájomnosť.
163V roku 1837 vystúpil s tézou o kmeňovej svojbytnosti Slovákov.
164V tom istom roku sa tiež stal zakladajúcim a najaktívnejším členom celoslovenského literárneho a kultúrneho spolku Tatrín.
165Chrám svätého Jakuba je gotická sakrálna stavba v okresnom meste Levoča v Prešovskom kraji.
166Spolu s neďaleko stojacou renesančnou mestskou radnicou tvorí dominantu Námestia Majstra Pavla.
167Je farským kostolom levočskej rímskokatolíckej farnosti.
168Svojou architektúrou reprezentuje vrcholné dielo gotického stavebného umenia na Slovensku.
169Architektúra stavby s cennými a výtvarne náročnými dielami sa stala vzorom pre mnohé sakrálne stavby na Spiši.
170Je najväčšou sakrálnou stavbou na Spiši a druhou najväčšou na Slovensku (po košickom Dóme svätej Alžbety).
171Esperanto je najrozšírenejší medzinárodný plánový jazyk.
172Slovná zásoba esperanta pochádza predovšetkým zo západoeurópskych jazykov, zatiaľ čo jeho skladba a tvaroslovie ukazujú na silný slovanský vplyv. Morfémy sú nemenné a je možné ich kombinovať takmer bez obmedzení do rozmanitých slov; esperanto má teda mnoho spoločného s analytickými jazykmi, ako je čínština, zatiaľ čo vnútorná stavba jeho slov pripomína jazyky aglutinačné, ako je japončina, swahilčina alebo turečtina.
173Cicero je považovaný za jedného z najväčších rímskych rečníkov a prozaikov a za jedného z najvýznamnejších starých Rimanov vôbec.
174Jeho filozofické dielo otvorilo Rimanom dvere ku gréckej filozofii.
175Cicero sám pre ňu vytvoril latinskú slovnú zásobu.
176V skutočnom živote sa však nechával unášať raz k jednej raz k druhej politickej strane podľa panujúcej politickej situácie.
177Z polohy hradu priamo vyplývala jeho obranná funkcia.
178Súčasne mala hradná posádka kontrolovať neďaleké obchodné cesty na Spiš zo všetkých smerov.
179Hrad bol strediskom Spišskej župy a sídlom správcu kráľovských majetkov na Spiši.
180Taktiež bol členom Národnej rady v Paríži a prvý česko-slovenský minister vojny.
181Cieľom jeho cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave.
182M. R. Štefánik a všetci členovia posádky boli na mieste mŕtvi.
183Je dôležitou nerastnou surovinou a významnou ekonomickou komoditou.
184Vznikla pravdepodobne rozkladom zvyškov uhynutých rastlín a živočíchov.
185Je základnou surovinou petrochemického priemyslu.
186Vyskytuje sa spoločne so zemným plynom a vodou.
187Z hľadiska slovenskej legislatívy je radená medzi vyhradené suroviny.
188Enigma bola prenosným elektromechanickým šifrovacím strojom pracujúcim na princípe otáčajúcich sa rotorov.
189Používala sa v niekoľkých modifikovaných verziách najmä nemeckými ozbrojenými silami pred vypuknutím a počas druhej svetovej vojny.
190Informácia o prelomení kódu bola jednou z najtajnejších.
191O údele Poliakov sa otvorene začalo hovoriť až v roku 1973.
192Veľkonočný ostrov je ostrov v južnej časti Tichého oceánu patriaci Čile.
193Leží asi 3 300 km od pobrežia Južnej Ameriky.
194Je jedným z najviac izolovaných obývaných ostrovov na svete - najbližší obývaný susedný ostrov je ostrov Pitcairn vzdialený 2 075 km.
195Vďaka sochám moai je ostrov známy v celom svete.
196Sochy boli vytesané v lome na úpätí krátera Rano Raraku.
197Väčšina sôch zostala v lome a na ceste ku kamenným plošinám nazývaných ahu.
198V šesťdesiatych rokoch minulého storočia zemetrasenie takmer všetky sochy pováľalo.
199Nanovo ich postavili Čiľania a Japonci.
200Napriek rozsiahlemu výskumu sôch na ich pravý účel a presné obdobie ich vzniku stále nie sú medzi odborníkmi jednoznačné názory.
201Vitráže Katedrály svätého Martina v Bratislave sú dôležitou umelecko-historickou pamiatkou najvýznamnejšej sakrálnej stavby Bratislavy.
202Celkový počet vitráži radí Katedrálu svätého Martina medzi objekty s ich početne najbohatším zastúpením spomedzi sakrálnych objektov na Slovensku.
203Celkovo chrám presvetľuje dvadsaťtri vitrážových okien.
204Spomedzi jednotlivých priestorov je ich najviac vo svätyni a v oboch bočných lodiach – po deväť.
205Organová empora a južná predsieň majú po jednom okne a tri sa nachádzajú v kaplnke svätej Anny.
206Po Októbrovej revolúcii 1917 ľudový komisár pre národnosti (do roku 1923) a robotnícko-roľníckej inšpekcie (1922). V čase občianskej vojny člen Rady robotníckej a roľníckej obrany; v roku 1922 zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru strany, po Leninovej smrti strhol postupne všetku moc na seba. Podriadil si orgány bezpečnosti a najmä tajnú políciu, pomocou ktorej likvidoval skutočnú aj domnelú opozíciu, násilne budovaná autorita prerástla do kultu osobnosti. Stalinovej podozrievavosti padli za obeť tisíce straníckych a vojenských činiteľov (tresty smrti, pracovné tábory).
207Ako hlava sovietskej vlády účastník zasadaní najvyšších predstaviteľov protihitlerovskej koalície.
208Po víťazstve vo vojne upevnil autoritu ZSSR v medzinárodnej politike a z krajín oslobodených Červenou armádou vybudoval sovietsky blok.
209Ku koncu jeho vlády sa ZSSR zásluhou nukleárnych zbraní a raketovej techniky stal superveľmocou.
210Veľká Morava bol západoslovanský štát existujúci medzi rokmi 833 a začiatkom 10. stor. (asi 907).
211Jeho centrálne územie zodpovedalo dnešnej Morave a Slovensku spolu so susediacim severným a stredným Maďarskom.
212Bol to prvý väčší slovanský štát vôbec.
213V oblasti Nitry a Mikulčíc a Uherského Hradišťa sa nachádzali veľké sídliskové aglomerácie.
214Počtom obyvateľov (84 295 osôb) je štvrtým najväčším mestom na Slovensku.
215Do Žilinskej kotliny prišli Slovania v konečnej fáze sťahovania národov v 5. – 6. storočí po Kr. Vytlačili všetko pôvodné obyvateľstvo.
216Prvý sídliskový objekt – polozemnica sa slovanskou keramikou sa našiel na Frambore.
217Z nasledujúceho storočia pochádzajú ďalšie štyri objekty.
218V 9. storočí stál sídliskový objekt z obdobia Veľkej Moravy na Bôriku pri bývalom letnom kine a v jeho okolí už bolo viacero podobných osád dvorcového charakteru.
219Najväčšia z osád sa pravdepodobne nachádzala na mieste súčasného historického jadra Žiliny.
220Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5 000 tankov.
221Operácii velil sovietsky armádny generál I. G. Pavlovskij.
222Invázne jednotky Sovietskej armády zostali v krajine až do roku 1991.
223Staroveký Egypt bola civilizácia staroveku v severovýchodnej časti Afriky.
224Egyptský štát vznikol približne okolo roku 3000 pred Kr. (podľa konvenčnej chronológie) politickým zjednotením Horného a Dolného Egypta prvými panovníkmi.
225Nepretržite sa rozvíjal takmer tri a pol tisícročia.
226Najjužnejšou hranicou ríše bol v tomto období štvrtý nílsky katarakt.
227Po tomto období začal pomaly upadať.
228Zaberajú takmer celé temeno hradnej skaly nad sútokom Dunaja a Moravy.
229Hrad má jedny z najpohnutejších ale aj najbohatších dejín spomedzi hradných sídel na Slovensku.
230S existenciou niekdajšieho hradiska sa spája prítomnosť keltského a neskôr rímskeho etnika na našom území.
231Spolu s neďalekým Bratislavským hradom tvorí dvojicu významných reprezentantov našej národnej histórie.
232Od počiatku novodobých dejín je trvalým symbolom všeslovanskej vzájomnosti a národnej hrdosti Slovákov.
233Význam hradu našiel odozvu aj v početných umeleckých dielach.
234Pompeje ležia v jednej z najúrodnejších starovekých oblastí Apeninského polostrova v Kampánii v provincii Neapol.
235Merkúr je najbližšia planéta slnečnej sústavy k Slnku a zároveň najmenšia planéta slnečnej sústavy.
236Merkúr je malá kamenná planéta s povrchom posiatym impaktnými krátermi.
237Z toho dôvodu jej rozdiel kolíše v rozmedzí +440 °C počas dňa a −180 °C v noci.
238Vytvára ho masívne kovové jadro vo vnútri planéty.
239Nemá žiadny mesiac.
240Pre svoj najrýchlejší pohyb po oblohe zo všetkých planét bol Rimanmi pomenovaný podľa posla bohov Merkúra.
241Aj tak môže byť niekedy pomerne nápadným objektom na večernej alebo rannej oblohe.
242Tvorí dôležité spojenie medzi otvoreným severným Atlantikom a Severným ľadovým oceánom.
243Od 19. storočia je najčastejším písmom na zápis sanskrtu a jazyka páli.
244Je dvojnásobnou olympijskou víťazkou v biatlone.
245Takisto získala na zimných olympijských hrách aj jednu striebornú medailu.
246Víťazstvo z rýchlostných pretekov následne obhájila na Hrách 2014 v Soči.
247Slovensko reprezentuje od decembra 2008.
248Pre oblasť Sečoviec je charakteristické mierne teplé a suché podnebie s chladnou zimou.
249Archeologické nálezy dokazujú osídlenie priestoru Sečoviec v paleolite.
250V 17. storočí sa vďaka rozkvetu remeselníctva a obchodu vyprofilovali na dôležité administratívne a obchodné centrum v Zemplínskej župe.
251V období od polovice 19. storočia do roku 1928 a v rokoch 1949 – 1960 boli Sečovce sídlom okresu.
252Ježiš Kristus je ústrednou postavou kresťanstva.
253Ježiš verejne pôsobil asi od roku 28 ako pocestný kazateľ v oblasti dnešného Izraela a západného brehu Jordánu.
254Hlásal skorý príchod Božieho kráľovstva a vyzýval k obráteniu a pokániu.
255Okolo roku 30 ho Rimania v Jeruzaleme ukrižovali.
256Meno Ježiš pochádza z gréckeho mena Iésus (Ἰησοῦς) polatinčeného v stredovekých verziách Biblie.
257Žiaden z ich autorov však nebol jeho súčasníkom.
258Bol slávny vďaka svojmu okázalému vystupovaniu a charakteristickému spevu v rozsahu štyroch oktáv.
259Okrem práce so skupinou Queen mal za sebou aj sólové projekty a občas spolupracoval ako producent a hosťujúci hudobník iných umelcov.
260Mercury posmrtne v roku 1992 dostal ocenenie Brit Award za výnimočný prínos pre hudbu.
261V tom istom roku bol na štadióne v londýnskom Wembley na jeho počesť usporiadaný obrovský koncert.
262Bol to prvý samostatný štát Slovákov v moderných dejinách.
263Jeho existencia bola silne podmienená snahami Adolfa Hitlera o rozdrobenie Česko-Slovenska.
264Dnešná Slovenská republika (napriek zhodnému názvu) nie je jeho právnym ani ideologickým nástupcom.
265Najtesnejšie vzťahy mal Slovenský štát v dôsledku okolností svojho vzniku s Nemeckou ríšou.
266Nemecko sa zároveň postavilo do pozície ochrancu zvrchovanosti Slovenska.
267Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna vojakov a okolo 5 000 tankov pod sovietskym velením.
268Invázne jednotky Sovietskej armády zostali v krajine až do roku 1991.
269Darwinov záujem o prírodné vedy sa rozvinul počas štúdia medicíny (ktoré nedokončil) a neskôr teológie na univerzite v Cambridge a jeho popis tejto cesty z neho urobilo známeho geológa a populárneho autora.
270Vlastné biologické pozorovania ho inšpirovali k štúdiu transmutácie druhov (premena jedného druhu na iný) a tak v roku 1838 rozvinul svoju teóriu prirodzeného výberu.
271Vo hviezdach je sústredená väčšina viditeľnej hmoty vesmíru.
272Pri vhodných atmosférických podmienkach sú v noci zo Zeme viditeľné aj iné hviezdy.
273Pod pojmom hviezda sa v starom chápaní myslel takmer každý objekt na nočnej oblohe ako planéta, kométa atď. okrem Mesiaca. V užšom astronomickom význame sú hviezdy tie kozmické guľovité objekty, ktoré majú vlastný zdroj viditeľného žiarenia. Počas veľkej časti svojej existencie prenesene nazývanej "život" je zdrojom tohto žiarenia hviezd termonukleárna fúzia vodíka na hélium v jadre hviezdy. Tá uvoľňuje energiu, ktorá prechádza vnútrom hviezdy a je vyžiarená do vonkajšieho priestoru. Potom, ako hviezda vyčerpá zásoby vodíka, vznikajú vo hviezde chemické prvky ťažšie ako hélium. Pred koncom života môžu hviezdy obsahovať aj degenerovanú hmotu. Astronómovia zisťujú hmotnosť, vek, metalicitu (chemické zloženie) a mnohé ďalšie vlastnosti hviezd pomocou pozorovania pohybu hviezdy vesmírom, svietivosti a analýzou jej žiarenia. Graf porovnávajúci teplotu hviezd s ich svietivosťou, známy ako Hertzsprungov-Russellov diagram, umožňuje zistiť vek a stav vývoja hviezdy.
274V MKCH-10 má kód A98.4 a patrí medzi tzv. vírusové hemoragické horúčky.
275Prenos z človeka na človeka je zatiaľ jasne doložený len prostredníctvom priameho telesného kontaktu s chorými (aj mŕtvymi) osobami či živočíchmi alebo prostredníctvom kontaktu s ich krvou alebo inými telovými tekutinami.
276Uhorský karpatský spolok bol prvou turistickou organizáciou v Uhorsku a na Slovensku.
277Jeho činnosť sa zameriavala predovšetkým na Tatry.
278V čase založenia mal spolok 345 členov.
279Prevzal úlohu organizátora a koordinátora vedecko-výskumnej činnosti na území Vysokých Tatier.
280Výsledky tejto práce boli systematicky publikované v ročenkách UKS.
281V rokoch 1874 – 1917 vyšlo 44 zväzkov.
282Spolok neprežil koniec druhej svetovej vojny a nástup komunistického režimu.
283Peter II. Alexejevič (* 12.(23.)
284október. 1715 – † 19.(30.)
285Na ruskom tróne vystriedal imperátorku Katarínu I. Bol synom cároviča Alexeja Petroviča a nemeckej princeznej Charlotte Christine von Braunschweig-Wolfenbüttel, posledný mužský predstaviteľ dynastie Romanovcov (Romanovci ním vymreli po meči; po praslici vymrel rod Romanovcov Alžbetou I. Petrovnou.) Na ruský trón nastúpil 17. mája 1727 ako jedenásťročný a zomrel ako štrnásťročný na kiahne.
286Referendum na Slovensku v roku 2015 bolo referendum vyhlásené na sobotu 7. februára 2015.
287Referendum tak nebolo platné.
288V apríli 2014 organizácia Aliancia za rodinu začala so zberom podpisov na uskutočnenie referenda za ochranu rodiny.
2897. novembra 2014 prezident Andrej Kiska referendum vyhlásil na 7. februára 2015.Referendum obsahovalo tri otázky:
290V období od 1. augusta 2012 do 31. júla 2013 bol výpomocným duchovným vo farnosti Radvaň v Banskobystrickej diecéze.
291Od novembera 2013 pôsobí v kláštore redemptoristov v talianskom Busollengu.
292Bol najmladším slovenským arcibiskupom a jeho odvolanie po troch rokoch pôsobenia vyvolalo medzi veriacimi aj širšou verejnosťou vlnu reakcií.
293Technologický pokrok spolu s nárastom objemu výroby v relatívne silne konkurenčnom prostredí vyústil do zvýšenia životnej úrovne a nástupu fenoménu voľného času u širokých spoločenských vrstiev.
294Industrializácia so sebou zároveň priniesla sociálne problémy charakterizované štrajkovými hnutiami za lepšie pracovné podmienky.
295Najčastejšie uvádzaným dátumom začiatku druhej svetovej vojny v Európe je 1. september 1939.
296V tento deň Wehrmacht vpadol do Poľska.
297Koniec vojny v Európe nastal 8. mája 1945 kapituláciou Nemecka.
298V Ázii kapitulovalo Japonsko 2. septembra toho istého roku po americkom zhodení dvoch atómových bômb na mestá Hirošima a Nagasaki.
299Avšak už nasledujúci rok bol povolaný späť do aktívnej služby.
300Vespasianus sa totiž po Nerovej smrti usiloval získať titul cisára.
301S pomocou spojencov porazil vojsko samozvaného cisára Vitellia a v októbri 70 slávnostne vstúpil do Ríma.
302Dnes je v prevádzke alebo vo výstavbe 95 percent z celkovej dĺžky diaľnice medzi Bratislavou a Košicami.
303Výstavba diaľnice je náročná najmä v kopcovitom teréne medzi Žilinou a Prešovom.
304Len medzi týmito dvoma mestami sa v budúcnosti bude nachádzať až jedenásť tunelov s celkovou dĺžkou takmer 27 kilometrov.
305Dvanásty tunel Dargov sa bude nachádzať východne od Košíc a vo výstavbe bude najskôr v roku 2015.
306Napoleon Bonaparte alebo Napoleon I. (franc. Napoléon Bonaparte; * 15. august 1769, Ajaccio, Korzika – † 5. máj 1821, Longwood, Svätá Helena) z rodu Bonaparte bol francúzsky generál a popredný politik. Jeho význam začal stúpať v neskorých štádiách Francúzskej revolúcie. Ako cisár Napoleon I. stál na čele Francúzska v rokoch 1804 až 1815. Jeho reforma občianskeho práva, Code civil des Français, značne ovplyvnila kontinentálne právne systémy. Najznámejšia je však úloha, ktorú zohral vo vojnách vedených proti európskym mocnostiam, označovaných ako napoleonské vojny. Ovládol väčšinu kontinentálnej Európy, šíriac ideály Francúzskej revolúcie, ale zároveň konsolidoval imperiálnu monarchiu, ktorá niesla znaky prekonaného sociálneho a politického systému Ancien Régime. Vďaka úspechom v týchto vojnách, často proti početne silnejším protivníkom, je všeobecne považovaný za jedného z najväčších vojenských veliteľov všetkých čias a jeho kampane sú súčasťou štúdia na vojenských akadémiách celého sveta.
307Napoleon sa narodil na ostrove Korzika rodičom zo starej šľachtickej rodiny pôvodom z Janova. Na pevninskom Francúzsku získal vzdelanie a hodnosť dôstojníka delostrelectva. Jeho meno sa dostalo do popredia počas prvej francúzskej republiky, keď viedol úspešné vojenské kampane proti prvej a druhej protifrancúzskej koalícii. V roku 1799 zinscenoval tzv. prevrat 18. brumaira a vyhlásil sa za prvého konzula; o 5 rokov neskôr ho francúzsky senát vyhlásil za cisára. V prvej dekáde 19. storočia bolo prvé Francúzske cisárstvo pod jeho vládou zatiahnuté do viacerých vojenských konfliktov, do ktorých sa väčšou či menšou mierou zapojila každá hlavná európska mocnosť.
308Po sérii víťazstiev si Francúzsko zabezpečilo dominantné postavenie v centrálnej Európe.
309Napoleon udržiaval jeho sféru vplyvu prostredníctvom vytvárania početných spojenectiev a dosadzovaním svojich priateľov a rodinných príslušníkov do čela svojich európskych satelitov.
310Španielska vojna za nezávislosť a jeho ruské ťaženie v roku 1812 sa stali bodom obratu kariéry Napoleona Bonapate.
311Jeho Grande Armée utrpela počas kampane ťažké straty a už nikdy sa z toho úplne nespamätala.
312V roku 1813 ho šiesta koalícia porazila v bitke národov pri Lipsku.
313O necelý rok neskôr však z ostrova utiekol a v Paríži obnovil cisárstvo (tzv. stodňové cisárstvo).
314V júni 1815 bol definitívne porazený v bitke pri Waterloo.
315Posledných šesť rokov svojho života strávil vo vyhnanstve na ostrove Svätá Helena.
316Po jeho smrti v roku 1821 pitva stanovila ako príčinu smrti rakovinu žalúdka.
317Za najstaršiu písomnú zmienku o Rómoch v Európe sa považuje záznam z roku 1068 v gruzínskom spise Život svätého Juraja Athonského, autorom ktorého je jeho žiak Juraj Hucesmonazoni (Malý) v kláštore Iberon na svätej hore Athos na ostrove Chalkidiki v Grécku. V rukopise opisuje príhodu na dvore byzantského cisára Konštantína Monomacha, ktorý si v roku 1050 povolal do svojho sídla - Konstantinopolu skupinu "čarodejníkov", aby kúzlami zničili dravé šelmy v jeho poľovných revíroch.
318Po roku 1989 sa Rómovia v mnohých ukazovateľoch (napríklad zamestnanosť) stále viac prepadávali pod celoslovenský priemer.
319V roku 2007 dostali ocenenie „Pieseň roka“ na Mnet Korean Music Festival.
320Počas svojich aktivít v Japonsku členovia začali so sólovými aktivitami.
321Po dvojročnej pauze sa Big Bang v roku 2011 opäť vrátili na juhokórejskú hudobnú scénu so svojím úspešným albumom Tonight.
322Koncom roka sa Big Bang stali víťazmi v kategórii „Najlepší celosvetový interpret“ na MTV Europe Music Awards.
323Momentálne držia rekord na Cyworld ako najpredávanejší umelec všetkých čias.
324Prezident Woodrow Wilson vyzval Rakúsko-Uhorsko rokovať priamo so zástupcami jednotlivých národov.
325Medvedí chvost a časť chrbta a zadnice obsahuje sedem obzvlášť jasných hviezd vytvárajúcich známy obrazec Veľkého voza.
326Veľký voz je jedným zo základných orientačných obrazcov na nočnej oblohe pre obyvateľov severnej pologule.
327K vzniku súhvezdia sa v rozličných kultúrach viaže mnoho bájí.
328Toto rozľahlé súhvezdie obsahuje na svojej ploche tiež niekoľko známejších galaxií a ďalších objektov.
329Turbodúchadlo, správne plniaci turboagregát, hovorovo turbo, z gréckeho "τύρβη" (turbulencia) je turbínou poháňané dúchadlo, ktoré stláča plyn. K veľkému rozšíreniu tohto zariadenia došlo vďaka použitiu v spaľovacích motoroch kvôli zvýšeniu celkového výkonu pomocou zväčšenia množstva nasávaného vzduchu, ktorý s palivom vchádza do spaľovacích priestorov motora. Hlavnou výhodou turbodúchadiel je významný nárast výkonu, spojený iba s malým zvýšením hmotnosti. Turbodúchadlo využíva nevyužitú energiu výfukových plynov prúdiacich z motora, a tým zvyšuje celkovú účinnosť pohonnej jednotky. Nevýhodou je to, že pri benzínových motoroch sa pri použití turbodúchadla musí znižovať kompresný pomer aby nedochádzalo k samovznieteniu paliva. To potom nepriaznivo vplýva na účinnosť motora v nízkych otáčkach, kedy turbodúchadlo nedodáva potrebné množstvo vzduchu. Naftové motory týmto problémom netrpia, lebo sú principálne založené na samovznietení paliva – nafty. Pre obidva typy motorov však turbodúchadlo predstavuje veľkú výhodu vo vyšších nadmorských výškach, kde je nižší tlak vzduchu. Tento dôvod bol aj príčinou vývoja tohto zariadenia pôvodne pre letecké motory.
330Spolu s kyselinou ribonoukleovou (RNA) patrí medzi nukleové (jadrové) kyseliny.
331Preto je v bunke veľmi poohýbaná a zvinutá.
332Je umiestnená voľne v cytoplazme a jej konce sú väčšinou spojené.
333Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau (nem. Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau) bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu. Bol zriadený roku 1941 asi 3 km od zajateckého tábora Auschwitz I, v dedine Brzezinka (nem. Birkenau, slov. Brezinka) neďaleko poľského mestečka Osvienčim, asi 60 km západne od Krakova. Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 2,5 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených. Asi 900 000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; asi 200 000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania. „Auschwitz“ sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi 6 miliónov európskych Židov a ďalších obetí: Rómov, ruských a poľských nútených robotníkov, homosexuálov a ďalších „nepriateľov národného socializmu“. V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
334V období autonómie tábora trvajúcej od novembra 1943 do novembra 1944 boli jeho veliteľmi SS-Sturmbannführer Friedrich Hartjenstein (november 1943 – 8. máj 1944) a neskôr SS-Hauptsturmführer Josef Kramer (8. máj 1944 – 25. november 1944).
335Slnko je hviezda našej planetárnej sústavy.
336Planéta Zem obieha okolo Slnka.
337Je to naša najbližšia hviezda a zároveň najjasnejšia hviezda na oblohe.
338Gravitačné pôsobenie Slnka udržiava na obežných dráhach okolo Slnka všetky objekty slnečnej sústavy.
339Jeho energia je nevyhnutná pre život na Zemi.
340Astronomický symbol pre Slnko je kruh s bodom vo vnútri (v Unicode ).
341Väčšina telies vrátane všetkých planét obieha Slnko v smere jeho rotácie.
342Hlavným a najľudnatejším mestom je Bratislava.
343Po rozpade Rakúsko-Uhorska v roku 1918 bolo Slovensko súčasťou Česko-Slovenska až do roku 1993 (de facto okrem obdobia Slovenskej republiky rokov 1939 – 1945).
3441. januára 1993 vznikla rozdelením tohto štátneho útvaru samostatná Slovenská republika.
345Táto skutočnosť činí z matematického dôkazu najistejší známy spôsob overenia pravdivosti nejakého tvrdenia.
346Dôkaz tohto tvrdenia potom ale musí byť nevyhnutne chybný a táto chyba musí byť (po dostatočne dôkladnom preskúmaní) odhaliteľná.
347Oblak (hovorovo aj mrak alebo mračno) je viditeľná sústava malých častíc vody alebo ľadu (prípadne iných látok) v atmosfére Zeme alebo iných kozmických telies.
348Závisí od stability vzduchu a množstva prítomnej vlhkosti.
349Oblaky predstavujú vodu v kvapalnom alebo pevnom skupenstve.
350Na Zemi sa sopky vyskytujú pozdĺž hraníc tektonických platní a v takzvaných horúcich škvrnách.
351Otázka historickosti Márie je úzko spätá s historickosťou Ježiša Krista a dôveryhodnosťou základných textov kresťanskej viery ako historického prameňa.
352Máriu tak označujú tri zo štyroch evanjelií a Skutky apoštolov.
353V iných dobových prameňoch (okrem novozákonných apokryfov) sa postava Márie nevyskytuje.
354Apokryfné Jakubovo protoevanjelium z 2. storočia opisuje Máriino detstvo.
355Súhrnný názov pre granit a jemu podobné horniny (granodiorit a kremenný diorit) je granitoid.
356Granitoidy od seba nemožno bez znalosti minerálneho zloženia voľným okom presne odlíšiť.
357V kamenárskej praxi sú týmto termínom označené viaceré magmatické a metamorfované horniny.
358V literatúre ho po prvýkrát použil Andrea Cesalpino v roku 1596.
359Jeho ECO kód je C30–C39.
360Kráľovský gambit bol veľmi obľúbený hlavne v minulosti - v 19. storočí bolo prijatie resp. odmietnutie tohoto gambitu záležitosťou osobnej odvahy a cti každého šachistu.
361Čierny má v zásade dve hlavné možnosti: Prijať gambit ťahom 2. exf4 alebo ho odmietnuť a zahrať niečo iné ako napr. 2. Jc6 alebo 2. d6.
362Za najlepšiu možnosť sa ale považuje gambit prijať.
363d5!?.
364Falkbeerov protigambit je ešte stále v šachovej teórii predmetom záujmu a diskusii o jeho korektnosti.
365Radí sa k najznámejším svetovým obrazárňam a vlastní jednu z najväčších zbierok ruského výtvarného umenia.
366Tretiakov začal budovať svoju zbierku od základov sám a postupom času sa stal váženým odborníkom na ruské umenie.
367Jeho záujem o určité dielo alebo autora sa stal takmer okamžite prestížnym ocenením.
368Niektoré diela vznikali priamo na jeho objednávku.
369Rozširujúca sa zbierka priviedla Tretiakova na myšlienku jej bezplatného sprístupnenia verejnosti.
370V roku 1874 bola k domu Tretiakovcov pristavená dvojpodlažná prístavba určená pre potreby súkromnej galérie.
371Prístavba pozostávala z dvoch sál.
372V tesnej blízkosti rodinného sídla Tretiakovcov na Lavrušinskej ulici tak vznikol jedinečný komplex budov plne zodpovedajúci potrebám obrazovej galérie.
373Po smrti mladšieho brata Sergeja v lete 1892 sa podľa jeho závetu stali súčasťou zbierky Pavla Tretiakova aj ním zozbierané diela.
374V januári 1945 pracovalo v táboroch riadených z centrály v Mauthausene už asi 85 000 väzňov.
375Je to jeden z najvyšších vrchov Slovenska.
376Medzi rokmi 1960 až 1990 bol zobrazený s vatrou na znaku Slovenska v štátnom znaku Česko-Slovenska.
377Po Kriváni je pomenovaná aj planétka (24260) Kriváň.
378Ostrov umožňuje sledovať rýchlosť s akou sú živočíšne a rastlinné druhy schopné osídliť nové prostredie a tiež ich schopnosť prekonávať vzdialenosti.
379V roku 2008 bol ostrov Surtsey zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO.
380Objavil ho v roku 1846 britský astronóm William Lassell iba 17 dní po objave samotného Neptúna.
381Tieto pozorovania priniesli prekvapivé údaje: povrch mesiaca je veľmi mladý a mesiac je sám teda zrejme veľmi (kryovulkanicky) aktívny.
382V júni 1772 dostal James Cook od britskej Admirality príkaz na velenie druhej námornej výpravy.
383Cook dostal k dispozícii dve lode – H.M. Sloop Resolution a H.M. Bark Adventure.
384Výprava vyplávala 13. júla 1772.
385Tu po prvýkrát prekročil južný polárny kruh.
386Počas plavby východným smerom sa obe lode nechcene odlúčili.
387Po zástavke na Novom Zélande prebádal Cook oblasť severovýchodne odtiaľ až k Tahiti.
388Pri spiatočnej ceste na Nový Zéland navštívil súostrovie Tonga.
389Potom sa obe lode vrátili na Nový Zéland.
390Objavil a preskúmal Novú Kaledóniu a ostrov Norfolk.
391Potom opustil Tichý oceán a vykonal prieskum Ohňovej zeme.
392Preskúmal južné oblasti Atlantického oceánu medzi mysom Horn a mysom Dobrej nadeje.
393Tu objavil Južnú Georgiu a Južné Sandwichove ostrovy.
394Po návrate do Anglicka bol James Cook povýšený do hodnosti kapitána a za správu o prevencii proti skorbutu bol vyznamenaný Copleyovou medailou Kráľovskej spoločnosti.
395Absolvent United States Naval Academy v Annapolise s praxou na torpédoborci počas druhej svetovej vojny.
396V roku 1946 sa stal námorným pilotom a o štyri roky neskôr skúšobným pilotom.
397V roku 1959 bol vybraný do prvej sedmičky astronautov NASA (Mercury Seven).
398V máji 1961 uskutočnil prvý pilotovaný let s posádkou programu Mercury.
399Apollo 14 bolo Shepardovým druhým aj posledným vesmírnym letom.
400Vykonával aj funkciu veliteľa oddielu astronautov v obdobiach od novembra 1963 do júla 1969 a od júna 1971 do 1. augusta 1974.
401Dňa 26. augusta 1971 bol povýšený do hodnosti kontradmirál.
402Zomrel v roku 1998.
403S viac ako 230 miliónmi obyvateľov ide o štvrtý najľudnatejší štát sveta a takisto o štát s najväčším počtom obyvateľov hlásiacich sa k islamu.
404Štátnym zriadením krajiny je republika s voleným prezidentom a parlamentom.
405Hlavným mestom Indonézie je Jakarta.
406Indonézska história bola ovplyvnená snahami cudzích mocností ovládnuť jej prírodné bohatstvo.
407Moslimskí obchodníci priniesli islam a európski kolonialisti spolu v čase zámorských objavov bojovali o ovládnutie obchodu s korením na Molukách.
408Po troch a pol storočiach holandskej nadvlády získala Indonézia po druhej svetovej vojne nezávislosť.
409Napriek veľkému počtu obyvateľov a vysokej hustote osídlenia sa v krajine nachádzajú obrovské oblasti divokej prírody s druhou najväčšou biodiverzitou na svete.
410Aj napriek problémom s chudobou je Indonézia 19. najväčšou ekonomikou sveta a je preto jednou z krajín skupiny G-20.
411Je tiež členom Združenia národov juhovýchodnej Ázie a Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva.
412Toto víťazstvo oslávili triumfálnym pomníkom so sochami umierajúcich a usmrcujúcich sa Galov v pergamonskej Aténinej svätyni.
413Attalos potom získal meno „Sótér“ a pravdepodobne aj titul „kráľ“.
414Attalos ako ochranca gréckych miest v Anatólii zastával vedúcu pozíciu v boji Grékov proti barbarom.
415Za jeho vlády získal Pergamon veľký vplyv na gréckom východe.
416Jeho následníkom bol najstarší syn Eumenes II.
417Bazilika svätého Petra alebo Chrám svätého Petra (tal. Basilica di San Pietro, lat. Basilica Sancti Petri, oficiálne Basilica Papale di San Pietro in Vaticano, t.j. Pápežská bazilika svätého Petra vo Vatikáne) je renesančno-baroková sakrálna stavba vo Vatikáne, najslávnejšia a najviac navštevovaná svätyňa na svete (do roku 1990 bola i najväčším kostolom; v tomto roku ju „predbehla“ Bazilika Panny Márie Pokoja v hlavnom meste Pobrežia Slonoviny). Je všeobecne uznávaným a rešpektovaným centrom katolíckeho kresťanstva.
418Na prvý pohľad upúta bazilika diváka neobvykle širokým priečelím.
419To je horizontálne členené vysokou atikou na dve podlažia.
420Realizáciou monumentálneho priečelia baziliky poveril pápež Pavol V. (1605 – 1621) architekta Carla Maderna.
421Priečelie je prísne symetrické.
422Vrchné zakončenie tvorí balustráda s monumentálnymi sochami Ježiša Krista a jedenástich apoštolov (bez svätého Petra).
423Oba konce priečelia dotvoril v 19. storočí architekt Giuseppe Valadier osadením hodín.
424Šestnásť dvadsaťmetrových dvojpilierov vytvára striedavo s oknami stavebnú štruktúru valcovej podstavy kupoly.
425V roku 1945 našiel miestny roľník v zapečatenom hlinenom džbáne dvanásť zväzkov papyrusových listov viazaných v koži.
426Je pomenovaný po rímskom bohovi Jupiterovi.
427Symbolom planéty je štylizované znázornenie Jupiterovho božského blesku (v Unicode: ♃).
428Jupiter má chemické zloženie podobné Slnku a ďalším hviezdam.
429Jeho búrlivá atmosféra plynule prechádza do plášťa a vo väčších hĺbkach do horúceho jadra.
430Jupiter sa okolo svojej osi otočí najrýchlejšie zo všetkých planét slnečnej sústavy – otočenie netrvá ani 10 hodín.
431Planéta má podľa súčasných poznatkov najväčšiu sústavu mesiacov.
432Javor horský (Acer pseudoplatanus) je kvitnúca rastlina z čeľade Mydlovníkovité (Sapindaceae).
433Ide o horskú drevinu.
434Môže rásť do výšky asi 40 m. Vetvy tvoria širokú a zaoblenú korunu.
435Kvety sú zelenožltej farby a visia v súkvetiach nazývaných metlina (panicula).
436Padajú od októbra a počas zimy.
437Nasledujúcu jar voľne klíčia.
438Občas sa vyskytuje v mestských oblastiach ako okrasný strom.
439Je tiež dobrý ako palivové drevo.
440Jarná miazga sa používa na výrobu cukru a výrobu alkoholických a nealkoholických nápojov a včely vyrábajú z nektáru javorový med.
441Neslávne známou črtou grindcoru sú „mikroskladby“.
442Viacero skupín vytvorilo skladby trvajúce len niekoľko sekúnd.
443Medzi ďalšie odnože sa zaraďujú noisegrind (obzvlášť surový a chaotický) a elektrogrind (využívajúci elektronické prvky ako automatické bicie).
444Space Shuttle bol americký čiastočne znovupoužiteľný pilotovaný kozmický raketoplán používaný na lety na nízku obežnú dráhu Zeme vládnou organizáciou NASA.
445Space Shuttle bol prvou z veľkej časti znovupoužiteľnou kozmickou pilotovanou loďou na svete.
446Z troch jeho základných častí sa pri nutnej údržbe opakovane dali použiť dve.
447Tento dôvod bol aj príčinou vývoja tohto zariadenia pôvodne pre letecké motory.
448V mnohých kultúrach koncept mágie stojí z rôznych dôvodov v opozícii k vedeckému alebo náboženskému pohľadu na svet.
449Založil vedeckú slavistiku.
450Svoje diela písal prevažne po nemecky alebo po česky.
451Život Šafárikovej rodiny, jeho rodičov, starých rodičov, príbuzných a súrodencov bol úzko spätý so Štítnikom a jeho okolím. Narodil sa 13. mája 1795 v evanjelickej fare v Kobeliarove. Základy školského vzdelania, ako to zhodne uvádzajú životopisci, získal od otca, pričom všetci vychádzajú z neskorších zápisov jeho syna Vojtecha. Ten píše v knihe Co vyprávěl P. J. Šafařík…: „Když mu ale v 7 mém roce jen jednou abecedu celou ukázal, tu on sám hravě čísti se naučil, a již pak celý den na peci sedával čítaje. Do 8 ho roku již dvakráte byl celou bibli přečetl, a jedno ze zalíbených jeho zaměstnání bylo, že bratřím a sestře, jakož i lidem domácím kázával." Škola ani učiteľ sa tu vôbec nespomínajú.
452Queen je britská rocková skupina založená v roku 1970 v Londýne.
453Freddie Mercury (vtedy známy ako Farrokh „Freddie“ Bulsara) bol fanúšikom tejto kapely.
454Johna Deacona do kapely Queen prijali pred nahrávaním ich debutového albumu v roku 1973.
455Česko-Slovensko bolo vyhlásené 28. októbra 1918 a jeho hranice boli vymedzené mierovými zmluvami a z nich vychádzajúcimi rozhodnutiami v rámci versailleského mierového systému.
456Dôsledkom vyhlásenia prvej svetovej vojny 28. júla 1914 boli národnostné otázky v Rakúsko-Uhorsku odsunuté do úzadia.
457Práve neriešenie národnostných otázok viedlo niektorých českých a slovenských politikov k uprednostneniu požiadavky samostatnosti pred federálnym usporiadaním monarchie.
458Po počiatočných represiách zostávali politici skôr pasívni a snažili sa nevytvárať zámienky k postupom proti nim.
459Tomu tiež napomáhali rôzne krajanské zbierky (prevažne v USA) a Česko-slovenské légie.
460Hubblov vesmírny ďalekohľad (skratka HST, z angl. Hubble Space Telescope; niekedy sa používa len skrátený názov Hubble) je ďalekohľad na obežnej dráhe okolo Zeme. Pretože je umiestnený mimo zemskej atmosféry, získava ostrejšie obrázky veľmi slabých a matných objektov než ďalekohľady na zemskom povrchu. Na obežnú dráhu bol vynesený raketoplánom Discovery pri misii STS-31 v roku 1990. Od svojho vypustenia sa stal jedným z najdôležitejších ďalekohľadov v dejinách astronómie. Je zodpovedný za mnoho priekopníckych objavov a pomohol astronómom lepšie pochopiť základné problémy astrofyziky. Pomocou ďalekohľadu sa podarilo získať niekoľko snímok, tzv. Hubblových hlbokých polí (angl. Hubble deep fields), tých najvzdialenejších objektov vo vesmíre.
461Sir Robert William "Bobby" Robson CBE (* 18. február 1933 – † 31. júl 2009) bol anglický futbalista, ktorý sa po skončení aktívnej kariéry stal trénerom siedmich európskych futbalových klubov a anglickej futbalovej reprezentácie. Jeho profesionálna kariéra stredového útočníka trvala skoro 20 rokov, v priebehu ktorých hral za tri kluby: Fulham, West Bromwich Albion a krátko Vancouver Royals. V dvadsiatich stretnutiach reprezentoval Anglicko, za ktoré strelil štyri góly.
462Od roku 1991 trpel opakujúcimi sa zdravotnými ťažkosťami súvisiacimi s rakovinou.
463Sepia apama (druh objavil a opísal John Edward Gray v roku 1849) je hlavonožec z čeľade sépiovitých predstavujúci najväčšieho zástupcu z približne 100 známych druhov sépií.
464Pre podobnosť chemických vlastností však býva do skupiny zaraďované aj samotné aktínium.
465Všetky aktinoidy sú prirodzene rádioaktívne.
466Ostatné prvky skupiny boli pripravené umelo.
467Rovnako sú však používané aj ako zdroj neutrónov reťazovej reakcie jadrových zbraní.
468O dva roky neskôr pobočku zrušili a od 1. septembra 1932 boli všetky kryptologické práce prenesené do varšavskej centrály.
469Tam začal Rejewski pracovať na Enigme a v priebehu niekoľkých týždňov odkryl spôsob okáblovania jej rotorov.
470Následne spolu so svojimi kolegami zo štúdií Różyckim a Zygalskim vypracoval techniku umožňujúcu čítanie šifrogramov Enigmy.
471Tu sa venovali rozšifrovávaniu menej komplikovaných nemeckých správ.
472Až v roku 1967 odhalil svoj podiel na prelomení šifry Enigmy a napísal pamäti ktoré deponoval vo vtedajšom Vojenskom historickom inštitúte.
473Rýchlosť svetla vo vákuu alebo skrátene rýchlosť svetla (značka c alebo c0, z latinského celerita=rýchlosť) je fyzikálna konštanta, hodnota ktorej bola určená na 299 792 458 metrov za sekundu (299 792,458 km/s; 1 079 252 848,8 km/h). Rýchlosť svetla v inom prostredí ako vo vákuu je vždy nižšia ako rýchlosť svetla vo vákuu.
474Podľa štandardnej fyzikálnej teórie sa elektromagnetické žiarenie vrátane viditeľného svetla šíri (pohybuje) vo vákuu konštantnou rýchlosťou.
475Táto fyzikálna konštanta sa označuje písmenom c. Vo všeobecnej teórii relativity je rýchlosť c tiež rýchlosťou šírenia sa gravitácie.
476Už pred zverejnením však panovali pochybnosti o jej autenticite.
477V skutočnosti bol nález kombináciou niekoľkých skamenelín pochádzajúcich od odlišných druhov.
478Dolné končatiny patrili zatiaľ neznámemu živočíchovi.
479Kreacionisti využili škandál s fosíliami k spochybňovaniu evolučnej teórie.
480Ide o doposiaľ najničivejšiu jadrovú haváriu.
481Okolo 70 % rádioaktívneho spádu skončilo v Bieloruskej SSR.
482Je náročné presne vyčísliť počet úmrtí spôsobených udalosťami v Černobyle.
483Odhady sa pohybujú od stoviek po stovky tisíc.
484Problém je stále široko diskutovaný a jeho dlhodobým dopadom sa stále celkom neporozumelo.
485Po jej trase vedú dve európske cesty: E65 na úseku Záhreb – Bosiljevo a Žuta Lokva – Vrgorac a E71 na úseku Záhreb – Dugopolje (Split).
486Stavebné náklady na výstavbu diaľnice sa doteraz vyšplhali na hodnotu troch miliárd eur.
487Úsek diaľnice zo Záhrebu po križovatku Bosiljevo spravuje spoločnosť Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) a zvyšok Hrvatske autoceste (HAC).
488Dňa 13. októbra 1990 preletel nad územím Česko-Slovenska a Poľska rýchlo sa pohybujúci dotyčnicový meteoroid EN131090.
489Teleso vletelo do zemskej atmosféry a po niekoľkých sekundách z nej opäť vyletelo do kozmického priestoru.
490Do malej miery sa zmenili aj niektoré jeho fyzikálne vlastnosti (hmotnosť a povrch).
491Takisto zanechal po sebe 10 sekúnd viditeľnú stopu.
492Najviac údajov sa podarilo získať vďaka fotografickým pozorovaniam kamerami Európskej bolidovej siete.
493Zachytená stopa teda preťala asi 60 % oblohy.
494Napriek tomu aj tieto údaje postačovali na potrebné výpočty.
495Biomasa je biologický materiál pochádzajúci zo živých alebo nedávno žijúcich organizmov.
496Drevo dnes zostáva najväčším energetickým zdrojom biomasy.
497Rastlinná biomasa sa môže degradovať z celulózy na glukózu a výsledný cukor sa môže použiť ako biopalivo prvej generácie. Biomasu možno premeniť na iné použiteľné látky ako napr. metán, pohonné hmoty ako etanol a bionafta. Hnijúce odpadky, poľnohospodársky odpad a odpad po ľuďoch, to všetko uvoľňuje metán – tiež nazývaný "skládkový plyn" alebo "bioplyn". Plodiny ako kukuricu a cukrovú trstinu možno fermentovať na etanol. Bionafta, ďalšia pohonná látka, sa dá vyrábať zo zvyškov potravinových produktov ako sú rastlinné oleje a živočíšne tuky.
498Komplex budov kláštora a Kostola svätého Jána Krstiteľa spolu s kláštornou záhradou vďaka architektonickej ako aj umelecko-historickej hodnote patrí k najcennejším pamiatkam neskorobarokového a rokokového umenia na Slovensku. Kláštor okrem vlastného historického a spiritualistického významu je aj dôležitým pamätníkom duchovnej kultúry; v kláštorných priestoroch sa nachádza jedna z najvzácnejších knižníc na Slovensku s približne osemdesiattisíc zväzkami kníh. V neposlednom rade je kláštorný komplex významný aj ako pamätník záhradnej architektúry – rozľahlá kláštorná záhrada patrí medzi slovenské unikáty a krásne príklady záhradnej kultúry druhej polovice 18. storočia.
499Západné Karpaty sú najsevernejše položeným alpínskym pohorím.
500Geologickou hranicou na západe je raabska línia.
501Severné ohraničenie tvoria okraje príkrovov na predpolí.
502V Česku je to približne línia Znojmo-Přerov-Karviná.
503Južná hranica Západných Karpát je nezreteľná (je to dôsledkom hlbokého prieniku nížin Panónskej panvy do horskej sústavy) všeobecne ja za južnú hranicu považovaná stredomaďarská zlomová línia južne od Balatonu.
504Narodil sa 24. apríla 1822 do rodiny mäsiara a krčmára Jana Kráľa a jeho ženy Žofie.
505V rokoch 1835 – 1837 navštevoval gymnázium v Šajavskom Gemeri.
506Podľa klasifikačných záznamov študoval s priemerným prospechom.
507Aktívne sa zapájal do literárnych a najmä zberateľských prác Katedry reči a literatúry československej.
508Istý čas dokonca býval u Ľudovíta Štúra.
509Skupina účinkovala v rokoch 1960 – 1970.
510Hlavný podiel na ich tvorbe malo skladateľské duo Lennon-McCartney.
511Postupne sa ich hudobná tvorba vyvíjala do komplikovanejších štruktúr.
512Od svojho založenia v roku 1960 si skupina The Beatles začala po prvé tri roky budovať svoju hudobnú kariéru v liverpoolskych kluboch a v Hamburgu.
513Na basovú gitaru v tom čase s nimi hrával Stuart Sutcliffe.
514Prvým ozajstným oficiálnym hitom od The Beatles bola v roku 1962 nahrávka piesne „Love Me Do“.
515Od roku 1965 The Beales produkovali stále inovatívnejšie hudobné nahrávky.
516Po rozpade skupiny v roku 1970 mal každý z členov skupiny úspešnú sólovú hudobnú kariéru.
517The Beatles s celosvetovo predaným počtom viac ako 800 miliónov nosičov je najpredávanejšou hudobnou skupinou histórie.
518V britských rebríčkoch má táto kapela viacero vrcholových albumov a v Spojenom kráľovstve predajom singlov skupina prekonala všetkých ostatných umelcov.
519Dvadsiatimi singlami na vrchole sú rekordmanmi rebríčka Hot 100.
520V roku 1988 bola skupina uvedená do rokenrolovej sieni slávy.
521Medzi rokmi 1994 až 2015 boli do tejto sieni postupne uvedení aj členovia skupiny ako jednotlivci.
522Táto pieseň bola niekoľkokrát označená za najúspešnejšiu a najlepšiu skladbu 20. storočia.
523Mars je štvrtá planéta slnečnej sústavy v poradí od Slnka.
524Je to druhá najmenšia planéta (po Merkúre).
525Jeho dráha sa nachádza až za dráhou Zeme.
526Obiehajú ho dva mesiace nepravidelného tvaru pomenované Fobos a Deimos.
527Prvé písomné záznamy o planéte a jej pozorovaní pochádzajú z obdobia prvých civilizácií.
528Takmer 20 úspešných kozmických sond od 60. rokov 20. storočia umožnilo detailné skúmanie planéty.
52928. septembra 2015 bola potvrdená existencia tekutej vody na Marse.
530V roku 2001 bol prvýkrát prezentovaný na internete a v roku 2014 bol vo svojej kompletnej forme publikovaný v knihe Toki Pona: The Language of Good (t. j. „Toki pona: Jazyk dobra“).
531Po publikácii sa začala malá komunita hovorcov rozrastať.
532Základným rysom toki pony je minimalizmus.
533Sústredí sa na jednoduché univerzálne koncepty a snaží sa vyjadriť čo najviac s použitím čo najjednoduchších prostriedkov.
534Toki pona je inšpirovaná taoistickou filozofiou a snaží sa pomáhať svojim používateľom sústrediť sa na základné veci.
535V súlade so Sapir-Whorfovou hypotézou má podporovať pozitívne myslenie.
536Neobyčajný význam v dejinách svetového filozofického myslenia však zaujímajú aj helenizované grécke filozofické metamorfózy a byzantská filozofia.
537Spoločne s kresťanstvom a rímskym právom je grécka filozofia považovaná za kľúčový pilier západnej (resp. európskej) civilizácie.
538Rušné trhovisko spravidla spája ľudí z rôznych kultúr a zmierňuje jednotvárnosť poľnohospodárstva.
539Vzdušné sily Slovenskej republiky (oficiálne: Vzdušné sily Ozbrojených síl Slovenskej republiky; skratka: VzS OS SR) sú leteckou zložkou Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorej úlohou je zabezpečenie obrany vzdušného priestoru Slovenska, obrana zvrchovanosti Slovenskej republiky, dôležitých politických a hospodárskych centier, regiónov a vojsk pred údermi vzdušného protivníka, ako aj priama podpora boja pozemných síl. Veliteľom Vzdušných síl OS SR je od 1. augusta 2017 generálmajor Ing. Ľubomír Svoboda.
540V dôsledku zmenenej geopoliticko-vojenskej situácie po roku 1989 sa velenie vtedajšej federálnej česko-slovenskej armády snažilo posilniť vzdušnú obranu Slovenska.
541Neskôr bola zreorganizovaná na 1. stíhací letecký pluk.
542Dňa 30. novembra 1991 bolo vo Zvolene vytvorené veliteľstvo 1. divízie protivzdušnej obrany.
543V októbri 1992 bola federálnym ministerstvom obrany ČSFR vyčlenená skupina pod velením generálmajora Ing. Jána Váňu.
544Cieľom tejto skupiny bolo vytvoriť organizačné štruktúry budúceho letectva a protivzdušnej obrany SR a zabezpečiť bojaschopnosť letectva a protivzdušnej obrany Slovenska po zániku Česko-Slovenska.
545Ochrana vlastného vzdušného priestoru je jednou z hlavných priorít Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky.
546Volkswagen Golf je najdôležitejším modelom nemeckej automobilky Volkswagen a patrí k celosvetovo najpredávanejším automobilom vôbec.
547Jeho meno je odvodené z nemeckého označenia pre Golfský prúd – nem. Golf-Strom.
548V Spojených štátoch bola prvá a piata séria predávaná pod názvom Rabbit.
549V Mexiku sa prvá séria predávala pod názvom Caribe a v Kanade a v Južnej Afrike pod názvom City Golf.
550V súčasnosti (2020) sa vyrába ôsma generácia po facelifte.
551Golf patrí do kategórie áut nižšej strednej triedy a v Nemecku sa podľa neho táto trieda tiež niekedy nazýva "Golf-Klasse". Navrhnutý bol predovšetkým ako rodinný automobil, ale vďaka športovým verziám, kabrioletom, terénnym a úžitkovým prevedeniam sa stal obľúbeným aj medzi mladými ľuďmi a medzi malými podnikateľmi. Vďaka svojej povestnej kvalite je obľúbený aj u starších vodičov. V roku 2007 prekročil počet vyrobených Golfov hranicu 25 miliónov.
552Golf sa vždy vyrábal ako trojdverový alebo päťdverový hatchback.
553V trojdverovom prevedení pôvodne vznikala väčšina vozidiel.
554Od tretej generácie je súčasťou ponuky karoséria kombi s obchodným označením Variant.
555Od roku 1972 boli tieto vozidlá montované taktiež v dnešnej Bosne a Hercegovine.
556Od piatej generácie sú odvodené aj MPV Golf Plus a SUV Volkswagen Cross Golf.
557Od šiestej generácie je opäť odvodený kabriolet s plátennou strechou.